אודות

על הספרייה בחולדה

 

על הספרייה בחולדה

מקומה החשוב של הספרייה בחיי הקהילה נקבע כבר בחדרה, שם שהתה הקבוצה המייסדת – "גורדוניה" א' כשנתיים, עד שעברה לחולדה שביער הרצל בספטמבר 1931. הדבר שמצטייר מהפרוטוקולים, הייתה ספרייה בפינה בחדר האוכל וחברים ייחסו לקיומה ולפעילותה חשיבות רבה.

עם מעברה של קבוצת "גורדוניה חולדה", מהיער למקום הנוכחי בשנת 1938 ,עברו גם הספרים אשר אוחסנו בכול מיני מקומות "זמניים", כעולה מהקטע מהעלון המצורף בהמשך. בתחילת שנות ה- 50 קיבל עליו שפטל צוקרמן את ניהול הספרייה בנוסף על עריכת העלון אותה החל לאחר מלחמת העצמאות.

להלן כמה מספרים  על הספרייה בחולדה בשנת תשי"ג – 1952-3 כפי שהם מדווחים לציבור בעלון המקומי "בקבוצה":
"... מספר הקוראים – 210, מזה 120 נוער וילדים (מכיתה ח' ומעלה).
לפי אומדנה הוחלפו בשנת תשי"ג 5410 ספרים. בממוצע הוחלפו ע"י כל קורא  26-25 ספר. נרכשו בשנת תשי"ג 440 ספרים חדשים. מס' הספרים בספרייה – 3100 כרכים בעברית. (יש לקחת בחשבון שבמלחמת השחרור ובשנים הקודמות הלכו לאיבוד ספרים, וכן הרכישה לא הייתה מסודרת בגלל חוסר מקום וארונות)".

עם השלמת בנייתו של בית הרצל נמצא בו גם מקום הקבע לספרייה, בקומת הקרקע בפינה הדרום-מערבית. להלן רשימתו של שפטל בעלון מיום 1.4.1955 – בדיוק לפני 60 שנה:

"... ביום ד' – 23.3 נפתחה בשעה טובה ומוצלחת הספרייה במשכנה החדש – בית הרצל. לאחר ציפייה של שנים, לאחר גלגולי שיכון בכול מיני מקומות, ארונות, ארגזים, מזכירות במשותף, חדר אמבטיה בסמוך למכבסה – יצאה הספרייה לדרך המלך. ... בזמן הקרוב, עם עזרתה של נירה זכאי בשעות החלפת הספרים, נשפר את השירות לקוראים, וננהיג אולי גם תור לספרים אשר רבו הקופצים עליהם". הספרייה הייתה פתוחה שלוש פעמים בשבוע באופן רשמי, אבל בפועל כל יום.

אחת למספר שבועות הופיעה בעלון הקבוצה "רשימת הספרים החדשים אשר התקבלו לספרייה בחודשים האחרונים". ולפיה ידעו החברים מה חדש ומה אפשר לבקש או להזמין.

לאחר עשרות שנים של אחריות כפולה – עריכת עלון וניהול הספרייה פרש בשנות ה-80 שפטל מתפקידו והניהול עבר לתקופה קצרה לאחריותו של יונה בלבן שהיה חברו לצוות בשנותיו האחרונות. לעבודה עם יונה הצטרפה עדנה סים אשר הכשירה את עצמה בבית ברל בלימודי ספרנות. כאשר בית הספר המקומי הפסיק לפעול וילדינו עברו לבית ספר אזורי צורפו ספרי בית הספר לספרייה הכללית ונותרה ספרייה קטנה לילדים אותה הפעילו הניה דיסטנפלד וצבי בוטניק. במהלך הזמן התמזגה גם ספרייה זו לספרייה הכללית תחת ניהולה של עדנה. בתחילת שנות 2000 שטח הספרייה התרחב וכלל גם חלק מהחלל שהיה בו ארכיון חולדה לפני שעבר למקום אחר. בספרייה נעשה ארגון מחדש, עטיפת ספרים ומיונם, מיחשוב מודרני שכלל רישום, החלפה וניהול באמצעות המחשב. לאחר כ- 25 שנה שבהן נשאה עדנה בעול, בדרך כלל לבד, ועם הקמת האגודה הקהילתית והעברת נושאים מוניציפאליים לאחריותה, הוקם צוות מתנדבות, אשר החליף את עדנה, ובראשו דליה בדוח.

בסיום זה המקום להודות לכול מי שעזר וטרח וסייע לקיום הספרייה ולפעילותה במהלך השנים, מי יותר ומי פחות, בעיקר לשפטל צוקרמן ולעדנה סים, ואיחולי הצלחה לבאים אחריהם.

כתב: אמוץ פלג, ארכיון חולדה

 

תפריט נגישות